Vælg den rigtige jord til dine indendørsplanter

Forskellige indendørsplanter
Vælg den rigtige jord til dine indendørsplanter
Henrik Andersen
-
24/03/2023
-

Hvis du vil sikre, at dine indendørsplanter er sunde og raske, så er det vigtigt, at du vælger den rigtige jord. Der findes mange forskellige typer af blomster- og plantejord, og det kan være svært at vælge den rigtige. Ikke desto mindre er det væsentligt, hvis du vil sikre, at de er sunde. Her følger en række gode råd til, hvordan du vælger den rigtige jord til din planter.

Vælg jord på baggrund af planten

Nogle planter kræver en helt særlig jord, hvis de skal trives og udvikle sig optimalt. Både kaktusser og andre sukkulenter kræver eksempelvis en jord med en god dræning og lav fugtighed. En jordblanding tilsat sand, perlite eller grus er ofte den bedste løsning for denne type planter, da det sikrer, at overskydende vand let kan løbe væk.

Orkidéer er en anden type plante, som kræver en specifik jordtype. Orkidéjord skal have en god dræning og være luftige, så orkideens rødder får den nødvendige ilt. Denne type jord er typisk lavet af en blanding af sphagnum-mos og bark, som giver en god balance mellem fugtighed og dræning.

Vælg de rigtige næringsstoffer til jorden

Planter har brug for næringsstoffer, når de skal vokse, og nogle typer jord indeholder flere næringsstoffer end andre. Overvej en jord med tilsat gødning eller tilsæt din egen gødning til jorden, hvis du vil give dine planter den helt rigtige næring. Det er ligegyldigt, om du har planterne i hængepotter eller almindelige potter.

Herudover er det væsentligt at være opmærksom på, at planter trives bedst i jord med en bestemt pH-værdi. Derfor er det en god idé at måle pH-værdien af jorden, før du planter dine planter. De fleste planter trives bedst i jord med en pH-værdi mellem 6 og 7, men der er specifikke planter, som kræver højere eller lavere pH-værdi.

Undersøg dine planters behov

Det er umuligt at give én specifik opskrift på, hvilken type plantejord du skal købe. Det afhænger nemlig helt og aldeles af den enkelte plante, da alle planter er unikke – og derfor kræver de også forskellige typer af jord. Det er således ikke ligegyldigt, om du har en orkidé, kaktus eller palme stående i din potte.

Det er dog altid vigtigt at vælge plantejord af høj kvalitet, hvis du vil sikre en sund vækst. Vælg en jordblanding, der er fri for stoffer såsom ukrudtsfrø og skadelige kemikalier. Du kan se et overblik over forskellige typer af plantejord her, hvis du er i tvivl om, hvilken type jord du skal vælge til netop dine planter.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Svar på 3 spørgsmål om UNICEF og deltag i konkurrencen om et gavekort fra GoGift på 2.500 kr.
Test din viden her!